Pagini

Castelul Iulia Hasdeu

Castelul Iulia Hasdeu (GPS: 45.135769, 25.727192) este cunoscut si ca "Templul Spiritului" . Se afla in orasul Campina si a fost construit intre anii 1893-1896.

Iulia fusese un copil foarte precoce, la 8 ani trecuse examenele de scoala primara, la 11 ani termina liceul, cunostea deja trei limbi straine, apoi a facut Conservatorul la Bucuresti, in timp ce scria poezii si piese de teatru, iar la 16 ani intra sa studieze Literele la Sorbona. Din pacate s-a imbolnavit de tuberculoza si a murit la doar 19 ani, in 1888.

Legenda spune ca, Hasdeu se retragea deseori la resedinta sa de la Campina pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica lui.








Cascada Pruncea (Casoca)

Plecand de la Barajul Siriu, am facut un mic ocol de 6km spre Cascada Pruncea (Casoca),(GPS: 45.526, 26.300). Este cea mai frumoasa cascada din judetul Buzau si este situata pe raul Casoca.

Cascada Pruncea (Casoca) are o cadere de 5-6 m.

In partea stanga a cascadei exista o deschizatura, folosita, conform legendei, ca ascunzatoare, de haiducul Gheorghilas, fost pandur in oastea lui Tudor Vladimirescu; oamenii de la Gura Teghii il sarbatoresc an de an pe haiducul Gheorghilas, pe 1 iunie.



 
Informatii despre:
- drum: de macadam
- cazare: exista in zona



 

Barajul si lacul de acumulare Siriu

Barajul de la Siriu (GPS: 45.493743,26.254685) este realizat din anrocamente si este al doilea din lume dupa cel din Retezat. Este construit fara a fi folosit cimentul. Are o inaltime de 155 m, o capacitate de 150 milioane metri cubi de apa si o lungime de 14 km. Pe lacul Siriu se pot practica diverse sporturi nautice.









Bisericuta si Chiliile de la Alunis

De la Muzeul de Chihlimbar am pornit spre Alunis (inca 5 km).
Drumul a fost prost spre foarte prost, dar pitorescul unui loc pitit in munte, precum si gandul catre Dumnezeu in fata unui altar cioplit in piatra la anul 1274 te vor face sa uiti de toate gropile.

Ultimul km nu l-am putut parcurge cu masina asa ca l-am luat la picior. Peisajul este unul de vis. Urcusul isi merita tot efortul. 
 

  Potrivit legendei, bisericuta a fost sapata intr-un masiv stancos de catre doi ciobani, Vlad si Simion, care isi pasteau turmele prin aceste parti. Se zice ca unul dintre ciobani a auzit in timpul somnului o voce care-l indemna sa sape in stanca, deoarece va gasi Icoana Maicii Domnului. Om credincios, ciobanul face intocmai si gaseste, intr-adevar, icoana. Acest fapt l-a determinat sa sape incaperea bisericii, impreuna cu celalalt cioban si cu ajutorul nemijlocit al satenilor.







 De-a dreapta si de-a stanga bisericii se afla trei incaperi sapt, deasemenea, in stanca si au servit drept chilii pentru calugarii schitului.




  
















Noua ne pare rau ca nu am ajuns si la celelalte asezari rupestre din zona. Dar cu alta ocazie sigur ne vom intoarce.
Se organizeaza excursii de o zi cu o doamna din zona.
 Informatii despre:
- cazare: exista vis-a-vis de Bisericuta

Muzeul Chihlimbarului

Am continuat drumul pana la Patarlagele iar de aici am mers spre Colti (GPS: 45.377313,26.391073)


Drumul pana la Colti (10km) a fost asfaltat cu "gauri". Ne-am oprit la Muzeul de Chihlimbar unde am avut placerea sa aflam ca acesta este unic in tara noastra si printre putinele din lume.

Colectia este compusa din: unelte de extragere si prelucrare a chihlimbarului, roci cu chihlimbar si chihlimbar brut si prelucrat.













  


La parter este o mica expozitie cu vanzare de unde va puteti achizitiona minunatele pietricele in diverse forme si culori.


  

Puntea suspendata

In zona Patarlagele-Zaharesti exista o punte suspendata lunga de cateva sute de metrii (GPS: 45.304158, 26.3709). Am ramas super fascinati. Este construita din plasa cu fier. Sa mergi pe ea este o aventura .. Recomandam tuturor amatorilor de senzatii tari .

Deoarece raul Buzau era secat, ne-am permis sa coboram sa facem poze.







Manastirea Ciolanu

Manastirea Ciolanu (GPS: 45.2356, 26.546) se afla in imediata apropiere a Taberei de sculptura Magura. Manastirea Ciolanu este o manastire de calugari si dateaza din 1590.

Am ramas placut impresionati de poarta din lemn de la intrarea in curtea manastirii si de imensul copac ce se inalta in curtea manastirii.
Ce ne-a placut foarte mult este ca poti sta jos pe iarba, langa copac si poti asculta slujba.

                                                     
Manastirea are si o poveste. Se spune ca domnitorul Carol I a sosit aici in cautarea unui loc pentru construirea Castelului Peles dar din nefericire la intrarea in Manastirea Ciolanu calul domnitorului si-a rupt piciorul. Acesta a considerat a fi un semn de la Dumnezeu si astfel, Castelul Peles a fost construit la Sinaia.
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea. 


Tabara de sculptura Magura

Informatii despre:
- drum: asfaltat, bun


Drumul pana la Tabara de sculptura Magura (GPS: 45.238, 26.544) a fost placut. Cativa km buni am mers numai prin padure. Am ajuns la tabara unde am vazut multe sculpturi din anul 1977-1978. Despre tabara stim ca este cea mai mare din tara noastra si una dintre cele mai mari din lume.




Manastirea Ratesti


 Drumul pana la Manastirea Ratesti (GPS: 45.307, 26.633) este foarte placut. Este situata la 5 km de Cetatea-Manastirea Berca . Pe drum am trecut printr-o padure unde am vazut o curte cu ponei, nu ne-am putut abtine si ne-am oprit pentru cateva minute la ei.

 Manastirea Ratesti este o manastire ortodoxa cu viata de obste in care se nevoiesc in jur de 60 de maici. 
Prima mentionare a Schitului din Ratesti se pastreaza din data de 6 mai 1634.
Este o manastire deosebita si cu o curte impecabil amenajata.



Cetatea-Manastirea Berca

Dupa ce am vizitat Vulcanii Noroiosi , ne-am cautat un loc de cazare. Am ajuns la Hanul Moara Veche . Am ramas placut impresionati de istoria hanului si de amabilitatea personalului. De mentionat ca este foarte curat, camerele sunt spatioase si frumos mobilate.














Dupa ce ne-am cazat, am plecat sa vizitam Cetatea-Manastirea Berca. Biserica a fost construita in 1694 si a devenit manastire-cetate in secolul XVIII, cand a fost intarita cu zid. 

Informatii despre: 
- drum : aproximativ 2 km pietruit